Haber

Filistin lideri Abbas, Çin’in Ortadoğu’daki etkisinin arttığı bir dönemde Pekin’de bulunuyor.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Çin’in arabuluculuk girişimleriyle Orta Doğu ile ekonomik bağlarını ve bölgedeki siyasi nüfuzunu artırdığı bir dönemde Pekin’i ziyaret ediyor.

13-16 Haziran tarihlerinde Çin’de olacak olan Abbas, sabah saatlerinde Pekin’e ulaştı ve bu yıl Çin’i ziyaret eden ilk Arap lider oldu.

Ziyaret, Çin’in bölgedeki siyasi profilinin arabuluculuk girişimleriyle yükseldiği ve Pekin yönetiminin Filistin’deki kutsal mekanlara ve yasadışı yerleşimlere yönelik eylemleri nedeniyle İsrail’e eleştiri okları yönelttiği bir dönemde gerçekleşiyor.

Filistin resmi haber ajansı WAFA, Abbas’ın ziyareti sırasında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşeceğini ve iki liderin “Filistin sahasındaki son gelişmeler ile bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunacağını” bildirdi.

Abbas’ın ayrıca Başbakan Li Chiang ile ekonomik bağlar, kalkınma yardımı ve yatırım konularını görüşmesi bekleniyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Vinbin, ziyarete ilişkin yaptığı açıklamada, Filistin liderinin “Çin halkının eski ve iyi bir dostu” olduğunu belirterek, Abbas’ın bu yıl Çin’i ziyaret eden ilk Arap lider olacağına dikkat çekti.

Çin’in Filistin Kurtuluş Örgütü’nü (FKÖ) ve Filistin Devleti’ni tanıyan ilk ülkelerden biri olduğunu hatırlatan Vang, “Filistin sorunu, Ortadoğu sorununun merkezinde yer almakta ve küresel eşitlik ve adaletin sağlanması açısından önemlidir. Bölgenin barış ve istikrarının yanı sıra Çin, Filistin halkının haklı olduğuna inanıyor. Davasını ve meşru haklarını geri kazanmak için verdiği mücadeleyi destekliyor.” söz konusu.

Devlet Lideri Xi’nin son 10 yılda Çin’in Filistin sorununun çözümüne yönelik önerilerini birden fazla kez ortaya koyduğunu hatırlatarak, iki devletli çözüm temelinde siyasi uzlaşma yönünde kararlılıkla hareket edilmesi gerektiğini vurguladı ve uluslararası barış çabalarını artırmak için, “Çin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi. Konseyin daimi üyesi olarak, Filistin sorununa mümkün olan en kısa sürede adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözüm bulmak için uluslararası toplumla birlikte çalışmaya devam edecektir. tarih.” terimleri kullandı.

Çin’in Orta Doğu’da arabuluculuk girişimleri

ABD’nin son dönemde Ukrayna krizi nedeniyle dikkatini Hint-Pasifik bölgesine ve Avrupa’ya çevirdiği bir dönemde Çin’in Ortadoğu’daki arabuluculuk girişimlerini hızlandırdığı görülüyor.

Pekin yönetimi, son yıllarda klasik müttefiki İran’la güç ticareti ve ekonomik bağlarını giderek geliştirdiği Suudi Arabistan’ın ortasında son dönemde kritik bir arabuluculuk rolü üstlendi. Tahran ve Riyad yönetimleri, Çin’in arabuluculuğunda Pekin’de yaptıkları görüşmelerin ardından 10 Mart’ta diplomatik ilişkilerini yeniden başlatma kararı aldı.

Öte yandan Pekin, Suriye rejiminin Arap Birliği’ne dönüşünde rol oynadı. Çin’in Ortadoğu Özel Temsilcisi Cai Cün’ün Nisan ayında Şam’a yaptığı ziyarette muhataplarıyla Suriye sorununun siyasi analizi ve ülkenin Arap Birliği’ne dönüşünün kolaylaştırılması konusunda görüş alışverişinde bulunduğu, ardından Çin heyetlerinin görüş alışverişinde bulunduğu bildirildi. İlgili Arap ülkelerine gönderildi.

Barış müzakerelerine geri dönüş çağrısı

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Aralık 2022’de Suudi Arabistan’a yaptığı ziyarette Filistin lideri Abbas ile ilk kez düzenlenen Çin-Arap Zirvesi’nde bir araya gelerek, “Sorunlara erken, adil ve kalıcı bir çözüm bulma çabalarını destekliyoruz” demişti. Filistin sorunu”.

Xi ile Abbas arasındaki görüşmenin ardından Çin’in Ortadoğu Özel Temsilcisi Cai, Nisan ayında İsrail ve Filistin’de görüşmelerde bulundu.

Dışişleri Bakanı China Gang, aynı gün İsrailli ve Filistinli mevkidaşlarıyla yaptığı telefon görüşmesinde “barış müzakerelerine dönüş” çağrısında bulundu ve Çin’in bu konuda “kolaylık sağlamaya” hazır olduğunu belirtti.

Çin Çetesi her iki görüşmede de müzakerelerin “iki devletli çözüm” temelinde yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

İsrail’e “provokasyonlara son verme” çağrısı

Çin, İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in işgal altındaki Doğu Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya düzenlediği baskına da tepki gösterdi.

Çin’in BM Daimi Temsilcisi Ging Shuang, İsrail’i tarihi statüye sahip kutsal dini mekanlara saygı göstermeye ve gerilimi sona erdirmeye çağırdı.

Batı Şeria’nın kuzeyinde İsrail yerleşim birimlerinin önünü açan düzenlemeyi eleştiren Ging, İsrail’in işgal altındaki topraklarda yasa dışı yerleşim birimlerini genişletmeye son vermesi gerektiğini vurguladı.

İsrail’i “provokasyonlara son vermeye” ve “Filistin topraklarını ve kaynaklarını teslim etmeyi bırakmaya” davet eden Ging, “Kutsal dini mekanların tarihi statüsünün korunması, yasadışı yerleşime son verilmesi ve uluslararası insancıl hukuka uyulması ve İsrail ile Filistin arasında yeniden gerilimin oluşmasının önlenmesi bizim için önemlidir. en önemli şeyler. Temel gerektir.” Sözlerini kullandı.

Filistin sorunu ve Çin

1960’lardan beri Filistin Kuruluş Örgütü’nü (FKÖ) destekleyen Çin, 1988’de Filistin Devleti’ni tanıyarak, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı dışında bunu yapan ilk ülke oldu.

Pekin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesidir. İlerleyen yıllarda hem diplomatik desteği hem de insani yardımları sürdürmüştür.

Çin, 1992 yılında diplomatik ilişki kurduğu İsrail ile ikili iş birliğini “yenilikçi kapsamlı ortaklık” olarak tanımladığı çerçevede sürdürüyor.

Xi’nin iktidarda olduğu son 10 yılda, Pekin yönetimi daha önce de İsrail-Filistin çatışmasının çözümünde aktif rol oynamaya çalıştı.

4 noktalı çözüm planı

Başkan Xi, 2013 yılında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Filistin Devlet Lideri Mahmud Abbas’ı ayrı ayrı Pekin’e davet etmiş ve çatışmanın barışçıl çözümü için dört unsurlu bir plan önermişti.

Plan, tarafların 1967 sınırlarına dönerek başkenti Doğu Kudüs olan iki devletin analizini ve tam egemenliğe sahip bağımsız bir Filistin Devleti’nin kurulmasını öngörüyordu.

Xi ayrıca işgal altındaki topraklardaki yerleşim faaliyetlerinin durdurulması, uluslararası analiz çabalarının uyumlu hale getirilmesi ve Filistin’in kalkınmasına destek çağrısında bulundu.

Son 10 yılda barış müzakerelerine dönüş konusunda ilerleme kaydedilmezken, arabuluculuk çabaları da sonuçsuz kaldı.

Çin, Orta Doğu’daki nüfuzunu artırmak istiyor

Washington’un Çin’i “uzun vadeli en önemli tehdit” olarak tanımladığı ve küresel stratejisinde ağırlığını Asya-Pasifik bölgesine kaydırdığı bir dönemde Pekin yönetimi, ABD’nin bulunduğu Orta Doğu’daki nüfuzunu artırmanın yollarını arıyor. uzun yıllar bölgesel gelişmeleri şekillendiren aktör olmuştur.

ABD’nin dikkatinin Ortadoğu’dan kayması ve bölgesel aktörlerin Washington’un politikalarına açık direnişinin yarattığı güç boşluğunu Çin’in doldurmaya aday olup olmadığı tartışılıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, geçen hafta Riyad’a yaptığı ziyarette Suudi Arabistan’ın ABD ile Çin arasında bir tercih yapmasını beklemediklerini söyledi.

bergama-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu