Hasar tespiti nasıl yapılır? Bakanlık süreci paylaştı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 11 ili kapsayan Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler sonrası hasar tespit işleminin nasıl yapıldığını kamu spotunda açıkladı. Ayrıca kamu spotunda vatandaşların hasar tespitlerine ilişkin bilgilendirme ve itiraz süreçlerine yer verildi.
“HASAR TESPİTİ TÜM DÜNYA LİTERATÜRÜNDE OLDUĞU GİBİ GÖZLEMLİ İNCELEMEYE DAYALIDIR”
Bilgi görselinde, “Hasar tespit çalışmaları tüm dünya literatüründe olduğu gibi gözlemsel analize dayalıdır. Bu incelemede kolon, perde, kiriş gibi taşıyıcı elemanlar ile bölme duvar ve giydirme gibi taşıyıcı olmayan elemanlardaki hasarlar belirlenir. Binalar hasarsız, az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı, acil yıkılacak ve yıkılacak olarak sınıflandırılır. kelimeler kullanıldı.
“BİNALARINIZIN HASAR DURUMUNU E-DEVLETTEN VEYA WWW.HASARTESPIT.CSB.GOV.TR’DEN BULABİLİRSİNİZ”
Ağır hasarlı ve acil durumda yıkılacak binaların kesinlikle kullanılmaması gerektiğinin belirtildiği bilgi ekranında şu bilgilere de yer verildi:
“Hasarsız ve hafif hasarlı binalar tamamen kullanılabilirken, orta hasarlı binaların detaylı deprem performansları değerlendirilmelidir. Ağır hasarlı ve acil yıkılması gereken binaların kullanılmaması ve kontrollü bir şekilde yıkımının gerçekleştirilmesi zorunludur. Binanızın hasar durumunu e-Devlet veya www.hasartespit.csb.gov.tr adresinden öğrenebilir, hasar tespit başvurularınızı bu adreslerden yapabilir veya afet bölgelerindeki taşınabilir bağlantı merkezlerine başvurabilirsiniz.
“İTİRAZ BAŞVURULARI 1 AY İÇİNDE E-DEVLET VE HABERLEŞME DAİRELERİNE YAPILACAK”
Görüntüde ayrıca mahalle muhtarlıklarında hasar tespit sonuçlarının açıklanmasının ardından 1 aylık itiraz süresi olduğu bilgisi verildi. Bu süre içerisinde vatandaşların e-Devlet üzerinden ve bağlantı bürolarından itiraz başvurusu yapabilecekleri, yapılan itiraz başvuruları doğrultusunda zarar tespiti yapılarak kesin sonuca ulaşılacağı belirtildi.