Haber

TBMM İslamofobinin nedenlerini araştırdı

Türkiye Büyük Millet Meclisi, Avrupa Ülkelerinde Yükselen Irkçılık ve İslamofobinin nedenlerini araştırdı.

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Avrupa Ülkelerinde Yükselen Irkçılık ve İslamofobi İnceleme ve Araştırma Alt Komisyonu raporunu tamamladı. Komisyon, Avrupa ülkelerinde yükselen ırkçılık ve İslamofobiyi araştırdı ve nedenlerini inceledi. Raporda İslamofobinin nedenleri, sonuçları ve önerilerine yer verilirken görüşlere de yer verildi.

Irkçılık, insanları ırk özelliklerine göre ayırmak esasına dayanmakla birlikte, zaman içinde farklı ırkçılık türlerinin ortaya çıktığı raporda vurgulanmakta; Son zamanlarda yeni bir ırkçılık türü olarak ortaya çıkan ırkçılığın versiyonunun kültürel ırkçılık olduğu ifade edildi. Avrupa’da kültürel ırkçılığın etnik kökenden tamamen arındırılmadığına dikkat çekilen raporda; Müslümanlar; İngiltere, Mısır, Pakistan ve Bangladeş’te; Fransa’da çoğunlukla Kuzey Afrikalı; Hollanda’da çoğunlukla Türkiye, Fas, Endonezya ve Surinam; Almanya’da Türkiye ile anılmasının bu durumu açıkça ortaya koyduğu belirtildi. Irkçılığın insanlar nezdinde üstünlük fikrine dayandığını ve ayrımcılık, fitne ve düşmanlık gibi olumsuz duygu, niyet ve söylemlere yol açmanın çok adetli olduğuna dikkati çeken, “Irkçılık sadece olumsuz duygu, niyet ve söylemlere yol açmaz. ayrımcılık, muhalefet ve düşmanlık gibi değil, sonraki adımlarda nefret hatalarına da sebep olur ve sonunda soykırımın sonunu getirebilecek birçok trajediye yol açabilir.Tehlikeli bir düşünce biçimi olarak ırkçılık önce telaffuzla sonra da Öyle ki, bu şiddet eylemleri zamanla üstün ırktan olmayan herkese yöneltilebilir.Uyguladığı ve muhtemelen bunlardan birine yol açan üstün/saf ırk politikası Bu kalıba uymadığı iddia edilen Yahudilere, Çingenelere, engellilere, akıl hastalarına ve daha birçok gruba yönelen insanlık tarihindeki en değerli ırkçılık örnekleri bu durumu gözler önüne sermektedir. çok net ÖNERİLER DE RAPOR İÇERİSİNDE YER ALMAKTADIR.

“İslamofobinin varlığının kabul edilmesi sorunun analizini kolaylaştıracaktır. İngiltere’de ikamet eden vatandaşlarımızın ve Türk kökenli vatandaşlarımızın baskı ve nefretten uzak yaşamaları önemlidir. İslamofobi ile ilgili en önemli sorun alanları İslamofobi ile ilgili söylemlerin kaymasıdır. Ana akım siyaseti ırkçı ve İslamofobik eksene, Müslümanlara yönelik olumsuz söylemler ve her Müslümanı potansiyel hatalı kişi olarak gösteren yayınlar.Müslümanlar ve yabancılar hakkında olumsuz algıları pekiştiren siyasi söylemler ve medya aranmalıdır.Irkçı veya İslamofobik yasallaştırma girişimleri başta İslamofobi ve başka bir suç tanımı olmak üzere ifade özgürlüğü kapsamındaki telaffuzların önüne geçilmesi gerektiğini belirterek, “İslamofobi ile mücadelede atılması gereken değerli adımlardan biridir. Birleşik Krallık, İslamofobi açısından Kıta Avrupası ülkelerinden olumlu yönde ayrılıyor. Ancak, Birleşik Krallık’ta Londra dışındaki şehirler için durum biraz farklı.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu